Sortiment

I vårt sortiment hittar allt från fröer till i princip färdigväxta träd, buskar och blommor. Här har du chansen att själv kunna välja om du vill börjar från början genom att så frön, använda dig av omskolade plantor som är färdig att sättas direkt på växtplatsen. Eller så finns det lite större växter för att ge känslan av en färdig trädgård direkt.
Allt hänger på tycke och smak, eller hur pass mycket intresse eller tid du har att lägga ner på trädgårdsskötsel.
Är du osäker på hur växten trivs bäst och var med mera, utifrån förutsättningarna du har i din trädgård. Kontakta då någon ur vår personal så ska vi se till att du får den kvalificerade hjälp du behöver.
Det är inte lätt att köpa växter. Speciellt om du är nybörjare och aldrig har hållit på med växter tidigare, men har ett stort intresse. Det är rena rama djungeln på vad du bör tänka på och så vidare. Som till exempel – Var ska växten planteras? Klarar den skugga, blåst, sol och så vidare? Ska den blomma eller inte? Hur hög får växten bli? Är den giftig eller inte? Ska den vara barnvänlig? Som du märker så är det mycket du har och tänka på.
Vi på Svedjegården finns här för att hjälpa dig att hitta det du söker. Mycket rack vare vårt breda sortiment som du har möjligheten att välja och vraka mellan. Så att du kan få din trädgård precis som den du finns i dina drömmar.
Har du ett intresse och har tid framför allt, så går det att lära sig att sköta en trädgård från allra första början. Det gäller bara att ha tålamod, våga göra misstag, läsa eller be om råd genom att våga fråga. Att få sin drömträdgård går inte i ett nafs, utan det tar tid och kommer att kräva en del. Dessutom är det kanske ett intresse som hela familjen kan ägna sig åt också. Det innebär att ni får umgås och få kvalitetstid tillsammans, samtidigt som ni gör något nyttigt också.
Så småningom kommer du att bli otroligt stolt och glad när du väl får skörda frukten av dina ansträngningar när du njuter av din oas till trädgård genom att sitta där för att antingen njuta av friden, fika eller vad man nu kan tänkas du vill göra i den trädgården. Det finns lika många tycken och smaker som det finns trädgårdsintresserade!
Har du frågor så är du hjärtligt välkommen att höra av dig! Du når oss på e-mejlen: info@svedjegarden.se

Fruktträd och Bärbuskar

Visst är det underbart att ha träd i sin trädgård, speciellt träd eller buskar som ger frukter och bär av olika de slag. Då förenar du verkligen nytta med nöje.
Att plocka en frukt från ett träd för att sedan, till exempel att ta sig ett bett i äpplet eller päronet. Eller plocka ett solvarmt hallon för att stoppa i munnen direkt. Det finns inte mycket som slår det. Snacka om att det är närproducerat och ekologist. Dessutom vet du att frukten inte är besprutade med en massa kemikalier och andra onyttigheter. Du vet helt enkelt vad du stoppar i dig och det med gott samvete!
Det är inte lätt av välja fruktträd eller bärbuskar, speciellt om man gillar olika typer av frukt och bär Hos oss på Svedjegården så odlar vi alla våra fruktträd och bärbuskar som vi sedan säljer. Detta för att vi vill garanterad dig som kund den allra bästa kvalitet och för att kunna ge dig en historia bakom trädet eller busken om du skulle vilja ha det. Berätta hur och vilka steg vi gör för att kunna leverera de bästa fruktträden och bärbuskarna. Bättre än så kan det sällan bli. Dessutom så vet du som kund garanterat vart ifrån trädet eller busken kommer ifrån och det innebär att du vet att fruktträdet eller bärbusken inte har blivit ”stressat” för att växa till sig för att kunna säljas i butik.
När du köper ett fruktträd eller bärbuske för första gången så är ett bra tips att se till att det blir en frukt eller bär som du gillar, så du kan få din belöning när de så småningom ger frukt eller bär. Det gäller att fundera på vilket typ av frukt du vill sätta tänderna i eller bär du vill har på glassen.
De fruktträd vi erbjuder våra kunder är:
Fruktträd
⦁ Äpple
⦁ Päron
⦁ Plommon
⦁ Körsbär
⦁ Persika
⦁ Fikon
⦁ Kvitten

Bärbuskar:
⦁ Björnbär
⦁ Blåbär
⦁ Hallon
⦁ Jordgubbar
⦁ Smultron
⦁ Krusbär
⦁ Rabarber
⦁ Vinbär – röda, vita och svarta
⦁ Vindruvor
Sedan inom varje typ av frukt eller bär erbjuder vi ett antal olika sorters frukt- och bärsorter. Det beror helt och hållet vad du är ute efter – Ska fukten komma tidigt eller senare? Ska den vara exotisk? Ska den vara söt eller sur. Ska den vara lämplig för matlagning? Det är många frågor som ska besvaras, som du kanske märker.
I övrigt så finns det andra saker du bör tänka – Vart ska fruktträdet eller bärbusken stå? I sol, halvskugga i skugga? Vad är det för typ av jord? Behöver jag ha två likadana träd eller buska för att de ska ge frukt eller bär? Och så vidare.
All information står du kan tänkas du behöver veta – Skötselråd, hur du ska plantera med mera, finns under vart och ett fruktträd eller bärbuske och sort och dessutom kommer du få med dig ett informationsblad med dig hem när du köper dig ett fruktträd.
Är du minsta osäker så kontakta våra duktiga medarbetare som finns runt om i handelsträdgården. Vid andra frågor så är du hjärtligt välkommen att höra av dig på vår e-mejl: info@smedjegarden.se

Övriga träd, barrväxter, buskar, häck och landskapsväxter

Buskar och träd kan skapa underbart vackra inramningar i en trädgård. Dessutom så kan dessa växter både vara till nytta men framför allt vara vackra med sina färger, blad och blommor med mera.
Det du bör tänka på när du ska köpa växter som ska piffa upp eller ha ett annat syfte din trädgård så bör det vara några frågor du bör tänka på innan du planterar en buske, träd eller annan typ av växt.
Vart ska den stå? I skugga, sol eller halvskugga. Hur är jorden? Hur stor bli växten? På höjden och bredden. Behöver den skötas på ett visst sätt. Ska jag ha någon nytta av den? Som till exempel i en häck eller som avskärmning. Som du märker så är det många frågor som behöver ett svar.
I och för sig är det alltid lättare att köpa sig en enstaka växt då och då. Dels blir den lättare att placera och så vidare. Men ska du anlägga en trädgård så är ett bra tips att göra en planering på var och vilka typer av växter du vill ha. För de kommer i alla de möjliga former, storlekar och färger.
Vi på Svedjegården hjälper dig gärna att planera din trädgård och kommer med goda råd och tips om du känner att du skulle behöva hjälp med något sådant.
Läs all informationen som står på en skylt, där du tar växten från. För då får du reda på allt om skötselråd, planteringsdjup, bredd, höjd, vilket läge den ska stå i och så vidare.
Känner du att du vill ha lite mer information eller osäker så finns det kvalificerad personal som kan ge dig råd oh tips längs vägen. Vi hjälper gärna till!
Har du frågor i övrigt får gärna höra av dig på vår e-mejl: info@svedjegarden.se

Rosor

Att se och insupa dofterna från rosor i en rabatt är en underbar upplevelse. Rosor har en lång historia och det är nog den mest romantiska blomma som du förmodligen förknippar med kärlek. Att ge eller få en vacker bukett röda rosor eller i den favorit färg man har är ett tecken som förknippas med kärlek och romantik.
Planera rosor i sin trädgård är nästan ett måste. För det finns så stora variations möjligheter med denna växt, men framför allt i olika färger och dofter. Tänk dig att få sitta intill en väldoftande rosenrabatt eller i krukor och njuta av ett gott glas vin eller kaffe, hänger på tycke eller smak, och uppleva hur solen går ner eller upp. Det är en lisa för själen!
Det är inget svårt att sköta om rosor. Naturligtvis så finns des rosor som kräver lite mer, men det är kanske inget som en nybörjare eller den mindre intresserade ska börja med en gång med. Det finns några saker som du bör fråga dig innan du investerar i rosor.
Som till exempel – Vart ska dem stå? Intill en vägg, kruka, rabatt eller klättra. Vilken färg vill du ha? Ros med stora blommor eller med mindre? Ska den dofta eller inte? En som kräver mycket skötsel eller inte. Som du märker så är det många frågor som behöver svaras på innan du väl bestämmer dig att investera i en romantisk rosbuske därhemma.

Naturligtvis så bistår vi med alla hjälp som du kan tänka dig behöva inför ett köp av rosor. Det är bara att prata med någon av våra kunniga personal som finns ute bland växterna. Så hjälper de mer än gärna till.
Rossorter du kan välja mellan:
⦁ Rabattrosor
⦁ Klätterrosor
⦁ Klasblommande rosor
⦁ Marktäckande rosor
⦁ Storblommiga rosor
⦁ Buskrosor
⦁ Gammeldags rosor
⦁ Tvåfärgade rosor
⦁ Vresrosor
Alla dessa i olika färger, storlekar med mera
Läs all informationen som står på en skylt, där du tar växten från. För då får du reda på allt om skötselråd, planteringsdjup, bredd, höjd, vilket läge den ska stå i och så vidare.
Känner du att du vill ha lite mer information eller osäker så finns det kvalificerade medarbetare som kan ge dig råd och tips längs vägen. Vi hjälper gärna till!
Har du frågor i övrigt får gärna höra av dig på vår e-mejl: info@svedjegarden.se

Perenner

Perenner är ett samlingsnamn på de växter som kommer tillbaka år efter år när vintern har varit, och de växterna har vilat. Det finns massvis av sådana perenner och vi på Svedjegården erbjuder ett stort utbud och med mycket valmöjligheter för våra kunder.
Att ha perenner i sin trädgård är underbart speciellt om du vi skapa något som till exempel i en färg. Då kan du hitta många växter som är just i den färgen men med olika nyanser. Dessutom så kan du leka med olika höjder och växtsätt i en rabatt för att skapa en underbar palett av färgnyanser för dina ögon.
Så ett tips innan du köper perenner är att funderar på – Vilken höjd ska växten ha? Ska den vara marktäckande eller högre. Vilka färg? Eller du kanske vill ha alla de möjliga färger som finns att få. Ska den planteras i sol, skugga eller i halvskugga? Ska den planteras i ett stenparti eller rabatt? Vilken typ av jord har du? Ska den blomma tidigt eller sent? Det är många frågor som dyker upp och behöver besvaras och egentligen är det bara din fantasi som sätter gränser. För du kan skapa något underbart med hjälp av perenner i din trädgård.
Sedan är alltid frågan att om hur många som man ska ha. Det beror ju oftast på det området som du ska plantera perennerna på, hur många du behöver. Dels kan de sprida sig ganska fort och så vidare. Är det inga större område kan det var kul att köpa hem två eller tre av en perenn för att se hur det blir och om den trivs i din trädgård, men först och främst så får du reda på om den passar i din trädgård eller inte. Det är mycket spännande att experimentera med olika typer av perenner med höjder och färger. Det är ett underbart landskap du kan skapa!
Läs all informationen som står på en skylt, där du tar växten från. För då får du reda på allt om skötselråd, planteringsdjup, bredd, höjd, vilket läge den ska stå i och så vidare.
Känner du att du vill ha lite mer information eller osäker så finns det kunniga personal som kan ge dig råd oh tips längs vägen. Vi hjälper gärna till!
Har du frågor i övrigt får gärna höra av dig på vår e-mejl: info@svedjegarden.se