Tips och skötselråd

  Är man inte född med gröna fingrar så får man ta del av tips och råd från andra istället, för att få lite hjälp på traven. Eller rent av att läsa olika artiklar som finns.
Att kunna allt från början är det ingen som kan. Det tar många års tålamods krävande försök med sina odlar till exempel, innan man har lära sig hur en viss växt växer och så vidare. Här hos Svedjegården så har du alltid chansen att få tips och råd på det mesta eller så kan du läsa någon av våra artiklar. Hittar du inte något råd eller tips här. Så tveka inte att prata med någon av vår duktiga och kunniga personal så hjälper de mer än gärna till att räta ut dina frågetecken.
Vid vissa tidpunkter så bjuder vi dessutom in olika experter för att kunna ge den allra bästa möjliga tillfället för dig att kunna få råd och tips. Det kan vara experter på, till exempel – fruktträd, vilket gör att du kan ta med dig en frukt som du inte vet vilken sort det är och få reda på. Eller en expert på hur du fixar den bästa komposten och så vidare.
Annars kan du alltid hitta lite tips och råd under vår frågelåda. Där vi har besvarat på de vanligaste frågor som vi brukar få. Eller läsa aktuella artiklar under artikelfliken. Har du inte fått svar på din fråga, så går det att mejla vår frågelåda direkt och få svar. Vi svarar på mejlen så fort som möjligt. Under högsäsong kan det ta lite längre tid. Men du når oss för att fråga på vår e-mejl: fragelada@svedjegarden.se
Finns inga dumma frågor! Frågar man inte så får man ingenting veta!

Frågelådan

Här kommer svar på de vanligaste frågor som brukar dyka upp hos oss på Svedjegården!
Hur blir jag av med mördarsniglarna i min trädgård?
Det finns några väl beprövade metoder som vi brukar rekommendera. För bästa resultat bör du kombinera flera av metoder med barriärer och att avliva på ett snabbt sätt.
Gillra en ölfälla – häll öl i en nedgrävd skål. Duger med vanlig öl som du köper i affären. Detta lockar sniglarna och de kryper ner över kanten och drunknar. Tips! Glöm inte tömma fällan varje dag. Sniglarna är nämligen kannibaler och lockas då för att äta av sina kompisar.
Koppar- tejp eller – tråd – fungerar som en barriär och utstrålar lite elektrisk spänning mellan snigelns slem och koppar laddningen.
Vattenglas – är ett natriumsilikat som penslas på krukor eller pallkragar. Det är basiskt vilket gör att det är obehagligt för sniglarna att krypa över. Ofarligt för miljön, människor och andra djur.
Avlivning – Det är att bege sig ut på jakt morron och kväll och helt enkelt klippa eller använd en vass spade. Sätt snittet precis bakom huvudet, så är avlivningen snabb och skonsam.

Hur fixar jag min skadade gräsmatta?
Det finns några olika knep.
Gödsla regelbundet – det är nyckeln till det rätta resultatet. Detta gör också att gräset blir grönare och tätare, vilket betyder att mossa och ogräs trängs bort.
Klipp regelbundet – Ju oftare du klipper gräsmattan desto tätare kommer den att bli. Men den bör vara 4-5 cm hög.
Ta bort mossan – räfsa inte bort mossa. Räfsar du så sprider du mossan istället. Det finns bra medel att använda sig av istället.
Så extra gräs – speciellt på kala och slitna fläckar. Luckra upp jorden men en kratta och blanda i lite ny planteringsjord. Så frön och håll sådden fuktig till gräset har tagit sig.
Vattna gräset – under de längre torrperioderna så behöver gräset vatten. Bunkra upp regnvatten inför torrperioderna. Dumt att slösa med dricksvatten.

Artiklar

Här kan du läsa några av de senaste artiklarna som har med trädgård att göra. Vi på Svedjegården uppdaterar dessa ständigt och har ett arkiv för att kunna läsa tidigare artiklar.

Alla kan odla potatis! – Att odla sina egna potatis är så mycket godare. Det kan alla göra, även de som inte har gröna fingrar.
Köp förodlad potatis i trädgårdsbutiken. Det betyder att du är garanterad att potatisen är frisk och har ett bra material att utgå ifrån. Börja med ett tiotal potatisar.
Förgro potatisarna på fönsterbrädan först, lägg de i en äggkartong eller något liknande. När jorden håller minst 8 grader dygnet runt kan du sätta potatisen i trädgårdslandet, i en pallkrage eller vart du vill ha den. Det går bra att använda sig av hinkar eller större krukor om du vill ha potatisar på balkongen.
Potatisarna ska sättas med 30 cm mellanrum och med rader med 60 cm mellan dem. Det gäller att du är försiktig med att skada groddarna. Täck över med 6-8 cm jord. När bladen börjar visa sig så kupar du runt om dem. Detta för att potatisen ska kunna utveckla sig bättre stammar och dels för at inte utsättas för ljus. Skulle de utsättas för ljus blir det gröna och oätliga. Detta gäller i trädgårdsland.
Men principen är densamma i pallkragar och i hinkar. Se till att kupa potatisarna och håle dem fuktiga.
När är det dags att skörda? – Efter blomningen börjar knölarna växa till sig till ätbar storlek. Är du osäker så stick ner fingret och känn efter. Är potatisen för liten, vänta en till två veckor till och testa igen. Det är riktigt häftigt att av en enda knöl kan du få ihop potatis för en hel middag! Och hur gott det är dessutom! Lycka till!

Att odlar på balkong! – Alla är inte lika lyckligt lottade med att ha en trädgård utan får nöja sig med sin balkong. Det finns inget som hindrar dig för att odla på balkongen. I och för sig kan det vara svårt att ha stora buskar eller träd, men i övrigt kan du i princip odla det mesta där.
Det som gäller är du behöver begränsa dig en aning. Vad är du ute efter? Är det at odla växter som går att äta eller vill du ha en underbar blomsterprakt. Det går i och för sig kombinera med du bör ändå ha i åtanken vad du vill ha på din balkong med tanke på utrymmet.
Tänk på att det kan finnas regler kring balkongodlingar hos bostadsföretaget eller i bostadsföreningen. Som till exempel att du får förmodligen inte hänga några balkonglådor utanför balkongräcket. Eller en odling får inte störa grannarna genom att det droppar ner vatten eller faller ner skräp.
Om du vill anlägga en större balkongodling så tänk på att kontrollera hur mycket vikt balkongen ska klara. För blöt jord väger mycket. Ställ inte heller krukor direkt på betongen, för det kan ge märken som inte går bort. Utan använd plast eller fat under krukorna som skydd.
Det du bör tänka på innan du ska plantera och odla är – Vilket väder streck du har balkongen i? det innebär att ljuset kommer olika. Hur väder och vind påverkar? Använd ordentliga odlingskärl. De får inte bli för trångt för växterna.
Var generös med jord och gödsel. Använd gärna lite dyrare jord med bättre kvalitet. Du kommer tjäna på det i längden. Det är enkelt att odla egna grönsaker och kryddor på balkongen. Kör du inte med frösådd så finns det färdiga plantor att köpa i butiken. Det finns många olika typer av grönsaker du kan välja mellan. Var inte rädd att prova dig fram och se vad som fungerar bäst på din balkong.
Vill du hellre ha blommor som blommar hela sommaren finns det många ettåriga växter du kan välja mellan, så kallade – sommarblommor. De är blommor som ger allt de har under en säsong, som då ger verkligen överöser dig med sina blommor på din balkong.
Du behöver alltså inte välja antingen eller mellan blommor eller ätbara växter. Det går alldeles utmärkt att kombinera både och. Många ätbara växter blir väldigt vackra, som till exempel kryddväxter, när de börjar blomma.
Lycka till med din balkongodlings i år!